Acasă Laptopuri Asus Asus ROG Zephyrus G14

Asus ROG Zephyrus G14

144
0
Asus Zephyrus G14
Asus Zephyrus G14

Specificații Asus ROG Zephyrus G14 :

  • CPU: 3.0GHz AMD Ryzen 9 4900HS (8-core, 12MB cache, up to 4.3GHz)
  • Graphics: Nvidia GeForce RTX 2060 (6GB GDDR6)
  • RAM: 16GB DDR4 (3,200MHz)
  • Screen: 14-inch Full HD (1,920 x 1,080) IPS, 120Hz
  • Storage: 1TB SSD (PCIe)
  • Ports: 2 x USB 3.1 Gen2, HDMI-out, Gigabit Ethernet, 2 x USB 3.2 Gen1, 1 x Mic-in, 1 x Headphone-out
  • Connectivity: Intel Wi-Fi6 (802.11ax); Bluetooth 5.0
  • Weight: 3.53 pounds (1.60kg)
  • Size: 12.75 x 8.82 x 0.70 inches (32.4 x 22.4 x 1.79 cm); W x D x H

Asus Zephyrus G14 a fost laptopul folosit de AMD atunci când a arătat lumii procesoarele sale Ryzen 4000 pentru laptopuri de jocuri, iar acum vedem cam de ce. Acesta este un dispozitiv relativ subțire și ușor, care oferă performanțe și durata de viață a bateriei pe care nu le-am mai văzut până acum în această categorie.

La aproximativ $1,449, 1.170 lire sterline sau 2.351 dolari AUS, Zephyrus G14 este puțin scump, dar în comparație cu sisteme similare precum Lenovo Legion Y740, puteți obține un model echipat cu RTX 2060 la același preț, dar cu mai puțină memorie RAM și o procesor mult mai slab.

Deci, cu adevărat, dacă vă uitați la prețul ridicat dintr-un alt context, Asus poziționează un laptop echipat cu AMD Ryzen 9 împotriva sistemelor Intel Core i7 care pur și simplu nu pot concura. Sigur, atunci când vine vorba de proiectare, nu este la fel de sexy ca MSI GS65 Stealths, dar dacă căutați un sistem de jocuri atât de puternic, cât și cu o durată de viață a bateriei, nu ar trebui să vă uitați la un sistem Intel.

Cu toate acestea, Asus Zephyrus G14 este limitat la un RTX 2060. Nivelul de performanță pe care procesorul îl aduce la masă ne face să ne întrebăm de ce ar fi capabil un sistem cu un GPU mai puternic, dar la sfârșitul zilei, cu un afișaj de 1080p este mai mult decât suficient pentru a maximiza fiecare joc de pe piață astăzi.

Fiind primul laptop de jocuri care a ieșit din poartă cu noile procesoare Ryzen 4000 ale AMD, Asus Zephyrus G14 are multe de dovedit. Dar în timpul petrecut de noi cu dispozitivul, am putut vedea cu siguranță acest laptop ca un precursor al unora dintre cele mai incredibile laptopuri din istorie care au apărut târziu în 2020.

Asus Zephyrus G14
(Image credit: Future)

Preț și disponibilitate

În prezent, există o singură configurație a Asus Zephyrus G14 listată pe pagina magazinului Asus din SUA și este cea de la începutul articolului. Pentru 1.449 de dolari (aproximativ 1.170 de lire sterline, 2.351 dolari australieni), primiți Ryzen 9 4900HS, 16 GB de memorie RAM și un Nvidia GeForce RTX 2060. Dar lucrurile sunt puțin mai complicate atunci când ne uităm la alte teritorii.

În Marea Britanie, există două modele, care se ridică la 999 GBP și 1.599 GBP, dar niciunul dintre ele nu are același hardware. Modelul de 1.599 de lire sterline conține un AMD Ryzen 7 4800H, 16 GB RAM și același GPU, dar are un afișaj QHD (2.560 x 1.440), altul decât panoul FHD 120Hz găsit în modelul pe care l-am analizat aici. Modelul de bază din Marea Britanie este limitat la un AMD Ryzen 5 4600H și un Nvidia GeForce GTX 1650. Nu am testat încă un laptop echipat cu Ryzen 5, deci nu putem spune cu adevărat dacă 999 GBP este un preț bun pentru acest sistem. Putem spune că, cu doar 8 GB de RAM, s-ar putea să-l forțeze.

Nu pare că Asus Zephyrus G14 este încă disponibil în Australia.

Există alte configurații pe în plan și ar trebui să aparî până în iunie. Dar, dacă doriți să puneți mâna pe oricare dintre configurațiile pe care le-am evidențiat, puteți comanda laptopul acum.

Când priviți specificațiile Asus Zephyrus G14 pentru diversele configurații și modul în care acestea se schimbă atât de drastic de la o regiune la alta, este dificil să facem o recomandare. AMD Ryzen 4000 este o platformă nouă, deci nu putem vorbi decât pentru modelul pe care îl avem în acest moment. Dar această configurație merită absolut.

Asus Zephyrus G14
(Image credit: Future)

Design

Având în vedere hardware-ul oferit, Asus Zephyrus G14 este mai subțire și mai ușor decât v-ați putea aștepta. Având o grosime de doar 0,7 inci  ( 1.77 cm ) și cântărind doar 3,53 lb ( 1,60 kg ), acesta este extrem de portabil pentru un laptop de jocuri. Nu este la fel de subțire și ușor ca, de exemplu, un XPS mediu, dar nu poate fi.

VEZI ȘI:  Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Chiar și în comparație cu alte laptopuri de jocuri subțiri și ușoare, cum ar fi Razer Blade 15 și MSI GS65 Stealth, este la fel de subțire și chiar mai ușor decât oricare dintre ele, datorită șasiului echipat cu aliaj de magneziu. Dacă ați căuta un laptop subțire și ușor pentru jocuri, care să încapă în geantă fără să vă rupî umîrul, acesta este Asus Zephyrus G14.

A fi subțire și ușor nu este greu de realizat, însă laptopul trebuie să reziste în altă parte, pe partea de hardware.

Asus Zephyrus G14 are o estetică generală care s-ar putea să limiteze puțin marele G Gamer pentru unii oameni, dar nu este prea rău. Capacul laptopului este împărțit în diagonală, cu o jumătate acoperită cu niște puncte mici. Există o versiune a acestui laptop care are niște lumini cu LED-uri albe și, deși am văzut acea versiune la o mulțime de târguri comerciale, aceasta nu este prezentă în modelul nostru de recenzie, deci nu putem spune ce impact are acest lucru are asupra utilizabilității sau a duratei de viață a bateriei.

Există o grămadă de guri de aerisire peste tot, împreună cu un aspect foarte unghiular. Modul în care îl vedem, având toate aceste guri de aerisire este în cele din urmă un lucru bun pentru un dispozitiv care împachetează hardware la acest nivel. Când căutați un dispozitiv pentru a juca cele mai bune jocuri pe PC sau pentru a face o muncă creativă, nu doriți să vă confruntați cu limite termice.

Tastatura chiclet este extrem de bine distanțată și confortabilă la tastat. Cu toate acestea, vor exista probabil oameni care sunt deranjați de „simțirea” mai moale a tastaturii, deoarece nu este la fel de tactil sau tare ca la alte laptop-uri de jocuri cu tastaturi mecanice.

Ceea ce ne place cu adevărat la tastatură, însă sunt butoanele dedicate din partea de sus. Nu știm ce părere aveți voi, dar capacitatea de a schimba volumul din mers fără a vă deranja cu combinarea tastei Fn cu una dintre tastele funcționale din partea de sus este o mare plus. Există, de asemenea, o cheie dedicată pentru deschiderea Armory Crate, care vă va permite să controlați performanța sistemului și iluminarea RGB cu componente compatibile cu Aura Sync-ready. Aceasta este lucru bun, dar pentru că nu există RGB pe sistemul pe care l-am analizat, nu am putut să ne folosim creativitatea pentru a o pune la încercare.

Off topic : vrem RGB pentru orice. 🙂

Touchpad-ul este în bun. Gesturile multi-touch funcționează aici și sunt suficient de exacte – practic își face treaba. Deoarece acesta este un laptop pentru jocuri și o mulțime de oameni vor folosi acest laptop cu unul dintre cei mai buni mouși de jocuri, touchpad-ul nu trebuie să fie deosebit. Cu toate acestea, oamenii creativi care caută minunatele performanțe multi-core vor putea să fie mulțumiți cu acest touchpad. Dar, vă recomandăm un mouse.

Asus Zephyrus G14
(Image credit: Future)

Ecranul este, de asemenea, destul de uimitor pentru prețul pe care îl plătiți. Sigur, nu este unul dintre acele panouri OLED 4K pe care le vedem pe laptopurile ultra-premium, dar asta nu contează cu hardware-ul oferit aici. Obțineți un afișaj incredibil de solid de 1080p cu o rată de reîmprospătare rapidă de 120Hz. Afișajul atinge 100% din spectrul sRGB, deci este mai mult decât destul de colorat pentru jocuri. În plus, la doar 14 inci, afișajul nu trebuie să aibă o rezoluție mai mare oricum.

Există o tendință în laptop-uri în care producătorii se aruncă cu afișaje de înaltă rezoluție și nu credem că merită. Pierzi durata de viață a bateriei și majoritatea oamenilor nu vor face diferența la un laptop de această dimensiune. În plus, atunci când este asociat cu un RTX 2060, poți efectiv atinge 120Hz în timp ce joci.

Am putut juca Doom Eternal la 1080p pe setările Ultra Nightmare (deși doar texturi Ultra, mulțumesc 6 GB de frame buffer). Mișcarea a fost atât de lină pe acest ecran, încât se simte suficient de aproape de redarea pe monitorul nostru premium de jocuri.

VEZI ȘI:  Apple MacBook Air M1 2020

În ceea ce privește difuzoarele, trebuie să îl aplaudăm pe Asus aici: nu se află pe partea de jos a laptopului. Ne dorim ca difuzoarele să aibă ceva mai mult volum, deoarece Doom Eternal nu sună la fel de „bombastic” pe cât ne-am dori. Totuși, conectarea unei căști de jocuri la unul dintre numeroasele porturi disponibile remediază această problemă.

Și când spunem că există multe porturi, înseamnă că sunt multe. Cu Asus Zephyrus G14 veți primi două porturi USB 3.2 Gen 1 tip A și două porturi USB 3.2 Gen 2 tip C, dintre care unul poate fi utilizat pentru încărcarea laptopului. De asemenea, primiți un port dedicat de încărcare, un HDMI și o mufă combinată pentru căști / microfon de 3,5 mm. Într-un laptop care este atât de ușor de transportat, adorăm gama largă de I / O aici.

Aici lipsește cu adevărat un singur lucru, dar nu ar fi mare pierdere pentru anumiți utilizatori: nu are o cameră web. Acum, nu credem că este o pierdere uriașă, deoarece nu aveți nevoie de o cameră web pentru jocuri decât dacă sunteți în flux. Și chiar dacă transmiteți în flux, oricum vă este mai bine să folosiți una dintre cele mai bune camere web externe. Probabil că există un anumit subset de utilizatori care doresc să folosească acest laptop pentru muncă și ar putea întâmpina anumite probleme. Practic, este doar ceva de reținut. Dacă o cameră web încorporată este o problemă, vă recomandăm să căutați în altă parte, la alte modele.

Asus Zephyrus G14
(Image credit: Future)

Performanță

AMD Ryzen 9 4900HS este un monstru. Pachet cu 8 nuclee și 16 fire cu o frecvență de bază de 3,0 GHz și un boost de 4,3 GHz, acesta este un monstru de viteză. În toate sarcinile noastre de testare cu procesor stresat intens, acest procesor a spulberat absolut concurența.

Chiar și în comparație cu Intel Core i9-9980HK plin de opțiuni și overclockabil găsit pe Alienware m17, vedem câștiguri pentru AMD. De exemplu, în Cinebench R15, Zephyrus alimentat de AMD obține 1.782 de puncte, comparativ cu 1.182 ale Alienware. Aceasta este o creștere de 34% a performanței, găsită într-un laptop care este literalmente jumătate din prețul configurației Alienware m17 pe care am analizat-o în decembrie.

Distracția nu se termină aici. În Geekbench 4, nu numai că Zephyrus câștigă în mod evident concursul multi-core cu 29.907 de puncte, învingând Core i9 cu 24%, dar chiar se situează în marja de eroare când vine vorba de scorul său unic-core de 5.265.

Multe dintre acestea sunt posibile datorită trecerii la arhitectura AMD Zen 2 de 7 nm pe mobile. Acest lucru, plus o inginerie creativă de la cei de la AMD, a permis acestui procesor să ofere cu adevărat performanțe de clasă desktop pe un laptop care cântărește puțin peste 1.36 kg.

Dar, desigur, Asus Zephyrus G14 este un laptop pentru jocuri, deci performanța jocurilor este probabil mai importantă decât puterea brută a procesorului. Și, bine, datorită RTX 2060 Max-Q inclus aici, Zephyrus îl ucide și în jocuri – până la un punct.

Cu un scor 3DMark Time Spy de 5.872 și posibilitatea de a rula Metro Exodus pe setări Ultra cu o rată de cadre decentă de 38 fps, vă puteți aștepta la performanțe solide de joc aici. Și, vom reitera chiar: suntem capabili să obținem un ritm constant de 120 fps în Doom Eternal, recent lansat.

Este greu să comparați acest lucru cu un sistem similar cu un cip Intel, pur și simplu pentru că nu există o mulțime de laptopuri care să asocieze un procesor Intel Core i9 cu RTX 2060. Este ciudat că această asociere există cu Asus Zephyrus G14 , dar AMD pare angajat să evite pentru moment high-end-ul pieței, așa că sperăm că vom putea vedea exact unde se aliniază aceste cipuri în ceea ce privește jocurile cu sistemele viitoare – ne-ar plăcea să vedem un laptop de jocuri cu un Ryzen 9 și un Nvidia GeForce RTX 2080 și nu credem că suntem singurii care ne dorim asta.

VEZI ȘI:  HP ZBook G8 mobile workstation: Studio, Power și Fury
Asus Zephyrus G14
(Image credit: Future)

Durata de viata a bateriei

Performanța procesorului AMD Ryzen 4000 este cu siguranță un motiv imens pentru a cumpăra acest laptop, dar durata de viață a bateriei este mult mai interesantă.

În general, când vine vorba de laptopuri de jocuri, am ajuns la un punct în care nici măcar nu ne așteptăm să atingă trei sau patru ore de funcționare. Dacă suntem norocoși, vom vedea un laptop pentru jocuri care a atins 5 ore, dar este incredibil de rar să vedem vreodată unul pe care îl puteți folosi pentru a juca toată ziua departe de un încărcător.

Zilele alea s-au terminat.

În testul nostru de film, testul în care vizionăm videoclipuri 1080p, Asus Zephyrus G14 a ținut 8 ore și 10 minute incredibile. HP Elite Dragonfly, un laptop care este vândut pe baza duratei de viață a bateriei, înregistrează 8 ore și 11 minute în același test. În plus, asta este cu un procesor care are mai puțin de jumătate din TDP-ul AMD Ryzen 9 4900HS – și fără GPU dedicat.

În testul bateriei PCMark8, Asus Zephyrus G14 înregistrează 4 ore și 47 de minute. Pentru a-l pune în perspectivă cu laptopurile recente pentru jocuri, uimitorul Alienware m15 R2 reușește doar 2 ore și 45 de minute în acel test.

Nu am văzut niciodată un laptop pentru jocuri care să poată atinge acest nivel de viață a bateriei sau măcar apropiat. AMD a făcut câteva afirmații îndrăznețe cu privire la durata de viață a bateriei Ryzen 4000 și a livrat ce a declarat. Intel ar trebui să ia notițe chiar acum.

Software și caracteristici

Există într-adevăr doar trei software-uri pe care Asus le include pe Zephyrus G14. ROG Game Visual, Armory Crate și GameFirst VI. Toate aceste trei software vă permit să vă gândiți la performanțele laptopului. Jocul vizual vă permite să vă jucați cu afișajul, schimbând între diferite presetări și permițându-vă să reglați temperatura culorii.

GameFirst VI vă va ajuta să vă optimizați rețeaua pentru jocuri online, ajutându-vă chiar să găsiți cea mai puternică rețea din apropierea dvs.

Apoi, Armory Crate vă permite să vă amestecați practic în toate. Prin intermediul acestui software puteți regla totul, de la viteza ventilatorului, la RGB (prin perifericele conectate, nu există RGB încorporat în laptop). Există chiar și o filă care vă va scana computerul pentru jocuri instalate și vă va permite să le lansați de acolo, fără să vă faceți griji cu privire la sortarea zecilor de servicii de jocuri pe PC cu care trebuie să trăim în aceste zile.

Cumpărați-l dacă …

– Vrei o durată bună de viață a bateriei
Dacă ați așteptat un laptop de jocuri cu o durată de viață a bateriei care să țină pasul cu un Ultrabook, în sfârșit este aici. Asus Zephyrus G14 vă va oferi durata de viață a bateriei pe tot parcursul zilei.

– Ai nevoie de un procesor puternic
Fie că faceți o muncă creativă grea, fie că doriți doar cea mai bună performanță a procesorului disponibilă, o veți găsi în Asus Zephyrus G14. Acest lucru îl face, de asemenea, bun pentru streaming – va trebui doar să cumpărați o cameră web.

– Vrei un laptop de jocuri ușor
Cu o grosime de doar 1.77 cm și cântărind doar 1.58 kg, acesta este un laptop pe care îl poți transporta cu ușurință oriunde te duci. Puteți juca în cele din urmă jocurile preferate de pe computer, fără să vă rupeți spatele.

Nu-l cumpărați dacă …

– Ai nevoie de o cameră web
Pentru mulți, lipsa unei camere web probabil nu este atât de mare, mai ales dacă căutați doar un laptop de jocuri. Dar, dacă trebuie să efectuați apeluri video între rundele Overwatch, este posibil să fie nevoie să căutați în altă parte sau să adăugați o cameră web în coșul de cumpărături.

– Ai nevoie de Thunderbolt 3
Deși nu este o pierdere atât de mare ca acum câțiva ani, nu există Thunderbolt 3 pe Asus Zephyrus G14. Dacă aveți absolut nevoie de această tehnologie, indiferent dacă este vorba de grafică externă sau dock, rețineți că Thunderbolt 3 este disponibil numai pe platformele Intel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here