Acasă Laptopuri Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

94
0
Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Am fost gata să trec de la cele mai grele Ultrabook-uri la cea mai ușoară din categoria „stații de lucru mobile”, când am dat peste Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2) și mi-a stârnit curiozitatea.

Țin să menționez din startul acestui review că l-am testat pe Fedora Linux, nu pe Windows, deci voi scrie aventura mea cu acest workstation în lumea LINUX.

Periferice

Permiteți-mi să încep prin a intra în perifericele cheie ale unui laptop: tastatură, touchpad și ecran. Voi vorbi despre acestea independent de hardware-ul rămas, deoarece definesc experiența utilizării computerului.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)
Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Tastatură

După ce am folosit Dell XPS 9360 câțiva ani, pot spune cu încredere că tastatura ThinkPad-urilor este cu siguranță mult mai bună.

Nu este faptul că tastaturile Dell sunt proaste. Dar comparând Dell și ThinkPad unul lângă altul, este foarte clar că tastaturile ThinkPad sunt cele mai bune tastaturi pentru notebook-uri.

Pe tastatura ThinkPad, fiecare apăsare de tastă aterizează exact așa cum îmi imaginez. Nu trebuie să apăs niciodată o tastă de două ori pentru că nu am apăsat-o corect.

Chiar dacă îmi conectez tastatura externă Kinesis Advantage atunci când fac lucruri mai complexe, calitatea tastaturii încorporate contează: o tastatură bună permite utilizarea laptopului de pe canapea.

Touchpad

Din păcate, deși tastatura este grozavă, nu pot spune același lucru despre touchpad. Adică, nu este groaznic, dar nici nu este bun.

Acesta pare a fi status quo-ul cu touchpad-uri pentru PC-uri de zeci de ani. Îmi suflă cu adevărat că touchpad-urile Apple sunt în mod constant mult mai bune!

Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)
Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Singura mea speranță este că Bill Harding (GitClear), care lucrează la îmbunătățirea experienței touchpad-ului Linux, va găsi în cele din urmă o modificare a software-ului magic sau ceva …

După cum sa menționat pe ArchWiki, a trebuit să ajustez sensibilitatea astfel:

% xinput set-prop 'SynPS/2 Synaptics TouchPad' 'libinput Accel Speed' 0.5

Display

Am cerințe mari în ceea ce privește afișajele: din 2013, fiecare dispozitiv al meu are un afișaj hi-dpi.

Industria nu a îmbunătățit afișajele de pe piață atât de repede pe cât aș dori, așa că afișajele non-hi-dpi sunt încă destul de frecvente.

VEZI ȘI:  Alienware M15 R4 2021

Mă bucur să vă raportez că afișajul 4K din Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2) cu 3840×2160 pixeli este clar, luminos și, în general, are unghiuri de vizualizare bune.

Este, de asemenea, un ecran tactil, de care nu am nevoie strict, dar este plăcut să îl folosesc din când în când.

Folosesc afișajul în modul de scalare 200%, adică am setat Xft.dpi: 192. Vezi și HiDPI în ArchWiki.

Hardware

Specific, ThinkPad X1 Extreme este o bestie!

Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)
Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Calitatea construcției mi se pare foarte robustă.

Un alt mare plus al seriei ThinkPad față de alte serii de laptopuri este disponibilitatea Manualului oficial de întreținere hardware: puteți pune „ThinkPad X1 Extreme Gen 2 Hardware Maintenance Manual” în Google și veți găsi p1_gen2_x1extreme_hmm_v1.pdf ca primul rezultat. Acest manual descrie în detaliu cum să reparați sau să actualizați dispozitivul dacă doriți (sau trebuie) să faceți singur.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)
Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Wifi

Interfața WiFi Intel AX200 încorporată funcționează bine, cu condiția să aveți instalat un pachet linux-firmware nou și o versiune de kernel.

Am avut probleme cu Linux 5.6.0, iar Linux 5.6.5 l-a remediat. Din fericire, la momentul scrierii, Linux 5.11 este cea mai recentă versiune, deci majoritatea distribuțiilor ar trebui să fie suficient de recente pentru ca lucrurile să funcționeze.

Cardul WiFi atinge aproape aceeași viteză de descărcare ca cel mai modern dispozitiv WiFi pe care îl pot testa: un MacBook Air M1. Ambele sunt conectate la punctul meu de acces UniFi UAP-AC-HD.

Încărcare/descărcare laptop

ThinkPad X1 Extreme 500 Mbit / s 150 Mbit / s
MacBook Air M1 600 Mbit / s 500 Mbit / s
Nu sunt sigur de ce viteza de încărcare este atât de mică în comparație.

GPU

GPU-ul acestei mașini este de departe cel mai supărător hardware.

Speram că după mulți ani de laptopuri care conțin grafică hibridă Intel / nVidia, această configurație va funcționa în mare parte, dar am fost dezamăgit.

Atât driverul proprietar nVidia, cât și driverul nouveau nu ar funcționa în mod fiabil pentru mine. Am întâlnit mesaje de eroare ale nucleului și am blocat greu, chiar și sesiuni SSH până când mașina s-a rupt.

În cele din urmă, am pus pe lista neagră driverul nouveau pentru a utiliza numai grafica Intel:

% echo blacklist nouveau | sudo tee /etc/modprobe.d/blacklist.conf 

Fără driverul nVidia, GPU-ul nu va intra în modul de economisire a energiei, îl scot din magistrala PCI în totalitate pentru a economisi energie:

#!/bin/zsh

sudo tee /sys/bus/pci/devices/0000\:01\:00.0/remove <<<1
sudo tee /sys/bus/pci/devices/0000\:01\:00.1/remove <<<1

Puteți re-trezi GPU doar cu o repornire.

VEZI ȘI:  Lenovo IdeaCentre Mini 5i

Evident, aceasta nu este o configurație excelentă – aș prefera să pot folosi de fapt GPU-ul. Dacă aveți sfaturi sau o experiență mai bună, vă rugăm să ne anunțați.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)
Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Rețineți, de asemenea, că portul HDMI va fi inutilizabil dacă mergeți pe această rută, deoarece portul HDMI este conectat doar la GPU nVidia.

Durata de viata a bateriei

Bateria de 80 Wh durează între 5 și 6 ore pentru mine, fără o reglare suplimentară de economisire a energiei dincolo de ceea ce vine în mod implicit distribuția Linux Fedora .

Acest lucru este suficient de bun pentru a folosi din când în când laptopul departe de o priză de alimentare, care se potrivește cu așteptările mele pentru acest tip de stație de lucru mobilă.

Suport software

Suportul Linux este în general bun pe această mașină! Da, ofer câteva indicații în acest articol cu ​​privire la probleme, patch-uri și versiuni vechi de software. Dar, dacă utilizați o distribuție Linux mai nouă, toate aceste remedieri sunt incluse .

De câteva luni, foloseam acest laptop exclusiv cu distribuția mea  de cercetare Linux, deci, aparatul funcționează bine.

Actualizări firmware

Lenovo s-a asociat cu Linux Vendor Firmware Service Project (LVFS), ceea ce înseamnă că prin fwupd, laptopurile ThinkPad precum Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2) pot primi cu ușurință actualizări de firmware!

Aceasta este o îmbunătățire imensă în comparație cu modelele ThinkPad anterioare, unde trebuia să treci prin cercuri cu software-ul exclusiv pentru Windows sau cu imagini pe CD de care aveai nevoie pentru a porni corect.

Dacă laptopul dvs. are o versiune de firmware foarte veche (înainte de 1.30), este posibil să fiți afectat de problemele de apăsare a tastelor. Puteți verifica folosind instrumentul lshw (1) mereu la îndemână.

Performanţă

Configurația specifică a ThinkPad-ului meu este:

Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2 2020)
CPU Intel Core i7-9750H CPU @ 2.60GHz
RAM 2 × 32 GB Samsung M471A4G43MB1-CTD
Disc 2 × SAMSUNG MZVLB2T0HALB-000L7 NVMe disk

VEZI ȘI:  Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga

Puteți căuta singur referințe și comparații ale procesorului, iar acestea sunt probabil mai științifice și realizate cu mai multă atenție decât aș avea eu timp.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)
Lenovo ThinkPad X1 Extreme (Gen 2)

Totuși, ceea ce pot oferi este o comparație între lucrul la unul dintre proiectele mele pe ThinkPad vs. pe stația mea de lucru, un Intel Core i9-9900K pe care l-am cumpărat în 2018:

Specificația stației de lucru (2018)
CPU Intel (R) Core (TM) i9-9900K CPU @ 3,60GHz
RAM 4 × Corsair CMK32GX4M2A2666C16
Disc Disc Corsair Force MP600 M.2 Disc NVMe

Mai exact, compar cât durează generatorul meu de arhive statice de pagină manuală debiman pentru a analiza și reda instabil toate paginile de manual din Debian, folosind următoarea comandă:

ulimit -n 8192; time ~/go/bin/debiman \
 -keyring=/usr/share/keyrings/debian-archive-keyring.gpg \
 -sync_codenames=, \
 -sync_suites=unstable \
 -serving_dir=/srv/man/benchmark \
 -inject_assets=~/go/src/github.com/Debian/debiman/debian-assets \
 -concurrency_render=20 \
 -alternatives_dir=~/go/src/github.com/Debian/debiman/piuparts

Pe ambele mașini, m-am asigurat că:

 • Regulatorul de performanță al procesorului a fost setat la performanță
 • A existat o memorie cache apt-cacher-ng caldă, adică descărcarea în rețea nu a făcut parte din test.
 • Cache-urile kernel-ului Linux au fost abandonate folosind echo 3 | sudo tee / proc / sys / vm / drop_caches
 • Foloseam debiman git revision f78c160

Iată rezultatele:

Machine Time
i9-9900K Workstation 4:57,10 (100%)
ThinkPad X1 Extreme (Gen 2) 7:19,56 (147%)

Acest lucru îmi reafirmă impresia că nici hardware-ul laptopului de vârf nu poate depăși o configurație a stației de lucru (care are mai mult spațiu și termice mai bune), dar se apropie suficient de mult pentru a fi util.

Concluzie

Pozitive:

 • Ergonomia dispozitivului este cu adevărat grozavă. Este o plăcere să tastați pe o tastatură ThinkPad de primă clasă. Ecranul are o calitate bună și o rezoluție înaltă.
 • Din punct de vedere al performanței, această mașină poate înlocui aproape o stație de lucru adecvată.

Negativele sunt:

 • durata medie de viață a bateriei
 • un ventilator supărător care se învârte prea frecvent
 • suport slab pentru software / driver pentru GPU-uri hibride nVidia.
 • În special, toate acestea ar putea fi îmbunătățite printr-o economie mai bună de energie, deci poate că este doar o chestiune de timp până când dezvoltatorii de kernel Linux vor obține unele îmbunătățiri …? 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here