Panasonic Lumix S5

Sumar Panasonic Lumix S5:

Camerele cu sistem fără oglindă focalizate pe video au făcut furori în ultimii ani, iar progresele de pe piață nu au dat semne de încetinire atunci când Panasonic a anunțat cea mai mică cameră cu cadru complet: Panasonic Lumix S5.

Panasonic Lumix S5 seamănă foarte mult cu un Lumix GH5 cu un senzor mai mare și mai bun, sau Lumix S1 cu smart video-uri suplimentare înghesuite într-un corp mai mic. Într-adevăr, este o perspectivă potențial îmbucurătoare care ar putea, într-o anumită măsură, să pună capăt recursului Micro Four Thirds (MFT). La urma urmei, dacă – la fel ca S5 – puteți înghesui un senzor full-frame adecvat și capabilități de captare high-end într-un corp mai mic decât un MFT, de ce ați dori altceva?

Design compact

 • Dimensiuni corp: 132,6mm x 97,1mm x 81,9mm / Greutate: 714g
 • LCD cu unghi variabil de 1.840k puncte; Vizor OLED 2.360k-punct 0.74x
 • Senzor CMOS full-frame de 24,2 megapixeli (la fel ca în S1H)
 • Construcție din aliaj de magneziu rezistent la apă și praf
 • Slot dual pentru card SD, ieșire micro HDMI
 • Montura obiectivului: lentile de montare L
 • Încărcare USB

Există multe lucruri care să vă placă la abordarea de design a modelului S5. Camera are un design unghiular atrăgător la care ne-am așteptat de la camerele full-frame. Are un aspect vizibil mai plat și ascuțit decât forma relativ rotunjită a GH5. În ceea ce privește dimensiunea, nu este departe de a fi la fel ca vărul său Micro Four Thirds, dar în mână se simte la fel de ușor și echilibrat.

De asemenea, are o înălțime similară cu GH5, dar are o aderență mult mai mare pe partea dreaptă, ceea ce îl face ușor de prins atunci când fotografiați portabil. Datorită poziției butonului video roșu sus, este foarte simplu să-l prindeți cu toate cele patru degete și să atingeți cu degetul mare pentru a apăsa înregistrare sau chiar pentru a captura o fotografie utilizând tasta declanșator.

Construcția generală se simte solidă, în ciuda caracteristicii sale relativ ușoare. Asta datorită șasiului său construit dintr-un aliaj de magneziu. În plus, este sigilat și împotriva apei și a pătrunderii prafului, așa că știți că este puțin probabil ca ceva să intre înăuntru pentru a distruge electronica sau pentru a ajunge la senzor.

Ne plac micile atenții de design, cum ar fi butonul de film roșu aprins, care se potrivește cu inelul cu accent roșu de sub cadranul rafală / foto din stânga. Marginile texturate de pe cadrane arată bine și facilitează jogging-ul cadranelor cu un singur deget mare. Toate clicurile și feedback-ul sunt doar în cantitatea potrivită pentru a vă asigura că utilizați un kit de calitate. La fel ca butonul declanșator atunci când îl apăsați pentru a face o fotografie.

Dacă ați mai folosit o cameră Panasonic Lumix înainte, veți fi mai mult decât încântați să treceți la S5, datorită aspectului butonului și al cadranului foarte familiar. Există unele diferențe, dar niciuna care pătează experiența și devine în curând a doua natură. De exemplu, butonul declanșator este înconjurat de un cadran rotativ pentru reglarea diafragmei în modul manual, mai degrabă decât ca un cadran încorporat în partea superioară a mânerului din spatele butonului declanșator (conform GH5).

VEZI ȘI:  Olympus E-M5 III

În mod similar, cadranul de declanșare din spate este complet extern, mai bine decât încorporat într-o fantă pe spate. Se alătură butonului roșu de captare video din partea de sus, precum și comutatorului de mod de fotografiere și comutatorului de alimentare. Apoi, există trio-ul familiar de butoane pentru balansul de alb, reglarea ISO și compensarea expunerii, toate poziționate în spatele butonului declanșator.

În spate, veți găsi o grămadă de controale. Există butonul obișnuit de meniu/setări înconjurat de un cadran de apel pentru a controla interfața de pe ecran atunci când reglați setările.

Cadranul mic pentru comutarea între CA, AS și focalizare manuală ar putea fi mai bine conceput. Situat în dreapta obiectivului vizorului, am găsit fila proeminentă (din lipsa unui cuvânt mai bun) puțin mică și greu de folosit. Joystick-ul direcțional pentru deplasarea țintei de focalizare automată este opusul – este bine poziționat și ușor de atins cu degetul mare.

Apoi, este ecranul tactil cu unghi variabil, care a fost un pilon al camerelor video Panasonic de câțiva ani buni. Acest ecran învârte și se rotește spre față, ceea ce înseamnă că vă puteți vedea clar și îl puteți folosi ca monitor atunci când filmați, foarte practic pentru YouTuberi și vloggeri.

Viteză și precizie

 • Autofocus de detectare a contrastului cu DFD (Depth from Defocus)
 • Detectarea feței, a ochilor, a capului, a corpului – până la jumătate din mărimea seriei S anterioare
 • Algoritm AF reconstruit de la bază (va fi lansat pe alte serii S mai târziu în 2020)

Cel mai recent sistem de focalizare automată Panasonic combină detectarea contrastului cu DFD (Depth from Defocus), cu un algoritm pe care spune că l-a construit de la 0 (și va veni pe alte camere mai târziu). Ceea ce este interesant este ceea ce poate face algoritmul de focalizare automată.

Nu numai că recunoaște automat fețele, ochii și chipurile, dar poate chiar să rămână focusat pe corpul persoanei. Asta înseamnă că, dacă înregistrați un videoclip al unei persoane, iar capul acesteia se îndepărtează de cameră, acesta își comută automat focalizarea pentru a fi pe corpul persoanei și rămâne blocat.

După cum am menționat deja, puteți utiliza un joystick pe partea din spate a camerei dacă doriți să selectați manual o zonă de focalizare. Acest lucru funcționează bine dacă fotografiați prim-planuri de obiecte dacă sunteți în modul automat, căutați prin vizor și setați dacă focalizarea automată nu este exact locul în care ați dori să fie. O mișcare rapidă a joystick-ului și o apăsare pe jumătate a declanșatorului sunt suficiente pentru a-l seta acolo unde doriți și, de asemenea, totul foarte rapid.

VEZI ȘI:  Sony α7S III

Când am testat filmarea unei părți de 10 minute, cu focalizarea setată pe automat, a fost interesant să vedem cât de bine ne-a rămas focalizarea pe față, chiar și cu mișcările noastre inevitabile înainte și înapoi în timp ce vorbeam și aproape de obiectivul camerei. Camera nu părea niciodată să focalizeze prea mult, ceea ce este minunat pentru rezultatele filmărilor.

Captură video

 • Captură maximă: 4K la 60p 10-bit 4: 2: 0 (scriere pe card SD; 4:2:2 prin HDMI)
 • 4K anamorfic disponibil: 50/30/25 / 24p, 1,3 / 1,33 / 1,5 / 1,8 / 2,0 stoarce
 • Comutator PAL / NTSC, Time Code, Zebra Pattern, Luminance Spot Meter
 • Timp maxim de înregistrare: 30min în 10 biți, nelimitat în 8 biți
 • Folosește LongGOP (nu codecul ALL-INTRA), HEVC H.265
 • Mufă de 3,5 mm pentru microfon / căști, Wave Form Monitor
 • V-Log inclus (fără costuri suplimentare suportate)
 • ISO dual nativ (numai automat, nu manual)

Panasonic a câștigat un număr imens de fani în lumea YouTuberilor, creatori și videografi, datorită selecției sale de camere 4K relativ accesibile și compacte. Probabil că camera GH4 Micro Four Thirds a fost cea care a început totul, dar Panasonic Lumix S5 este un punct culminant al acestei evoluții.

Dacă doriți un videoclip 4K de calitate superioară la 60 de cadre pe secundă, îl puteți avea. Cu toate acestea, există o ușoară avertizare aici, în sensul că taie din senzor pentru a obține cea mai înaltă rezoluție și oferta de cadre. Acest lucru devine imediat evident atunci când comutați între 4K60 și 4K30 în sistemul de meniu al camerei.

Totuși, dacă doriți un videoclip full-frame, comutați-l la 30/25 / 24p și totl va fi bine. În plus, cu modul HLG / HDR dezactivat, puteți înregistra pentru orice perioadă de timp fără să vă faceți griji că atingeți limita de 30 de minute pe care o obțineți în unele dintre modurile cu un consum mai mare de procesor.

Fotografii

 • Stabilizare integrată a imaginii cu 5 opriri (6,5 opriri în combinație cu obiectivul IS)
 • Senzor CMOS full-frame de 24,2 megapixeli
 • ISO: 100-51,200 (ISO auto nativ dual)
 • Fotografiere 4K Photo / 6K Photo rafală
 • Mod de înaltă rezoluție de 96 MP

Camerele full-frame devin un succes pe piața fără oglindă – în primul rând pentru că senzorul mai mare vă oferă o calitate mai bună și o adâncime de câmp mai mare. Sunt mai bune în condiții de lumină slabă și oferă o gamă dinamică excelentă, astfel încât, pe lângă faptul că este o cameră video puternică, Panasonic Lumix S5 face și fotografii excelente.

Fotografierea la lumina bună a zilei a produs fotografii detaliate cu o reproducere puternică a culorilor. Nu există o suprasaturație a unor culori față de altele. Verdele arată vibrant și totuși natural, la fel ca și albastru și galben.

VEZI ȘI:  Panasonic Lumix DC-G95

După cum am menționat la început, toate fotografiile și videoclipurile noastre au fost filmate folosind obiectivul de 20-60mm care – pentru un obiectiv de kit – este surprinzător de capabil și versatil. Fotografierea la 20 mm oferă un câmp vizual larg – ceea ce este minunat atunci când trebuie să capturați puțin mai mult din scena înconjurătoare în timp ce fotografiați ceva de aproape sau pur și simplu capturați un peisaj impresionant.

Am constatat că la 20 mm era, de asemenea, capabil să focalizeze în timp ce este foarte aproape de un subiect – bine, atunci când alegem să filmăm manual. În plus, am constatat că a reușit să creeze o estompare minunată și moale a fundalului bokeh, oferind acea adâncime suplimentară.

În condiții de lumină slabă, Panasonic Lumix S5 este puternic. L-am testat până la apus, ajustând sensibilitatea ISO și viteza obturatorului pentru a vedea care ar fi impactul, totul complet portabil. Desigur, odată ce ISO crește puțin (peste 2500 sau cam așa), imaginea are tendința de a deveni un pic zgomotoasă. Albastrul întunecat din cer arată puțin granulat, dar nu îngrozitor. Încă își păstrează culoarea.

Fotografiind niște trasee de lumină cu viteza de expunere setată între 0,25-1 secunde, am fost plăcut surprinși de capacitățile de stabilizare ale camerei, care au oprit orice estompare din mâinile noastre tremurate.

Odată ce începeți cu adevărat să obțineți sensibilitatea ISO, există un pic de „mucegai” evident. Fotografierea la ISO 25.600 a dus la câteva fotografii impresionant de strălucitoare noaptea, dar în acest moment începeți să vedeți mai mult zgomot de imagine pe cer, iar detaliile din imagine încep să se piardă puțin. Dar totuși obțineți o cantitate bună de culoare, iar rezultatul final este mai mult decât acceptabil.

Deci…

Panasonic Lumix S5 este o cameră compactă full-frame care nu costă mult mai mult decât campionul video Micro Four Thirds: GH5. Și este mai ieftin decât fratele său pe scară largă cu cadru complet: Lumix S1. Deci, indiferent de modul în care îl priviți, S5 are o valoare fantastică pentru banii plătiți.

Da, ar fi bine dacă ambele sloturi ale cardului SD ar avea aceeași viteză și ar fi minunat dacă captura 4K la 60 fps ar fi disponibilă pe întregul senzor (mai degrabă decât decupată) – dar aceste două puncte sunt singurele noastre reclamații reale , deoarece S5 nu face compromisuri majore.

Timpul nostru de fotografiere cu Lumix S5 a fost o plăcere absolută. Fără îndoială: este cea mai ușoară cameră cu cadru complet, la acest preț, de recomandat pentru orice producător de videoclipuri. Este un adevărat fantastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here